fbpx

Bob Chilcott’s Christmas Oratorio

Masterworkshop & concert

Op 7 & 8 november 2020 komt Bob Chilcott weer naar Delft. Dit keer voor een masterworkshop en concert onder zijn leiding. Chilcott dirigeert dan zelf zijn nieuwe compositie Christmas Oratorio in de Nederlandse première! Dit project biedt aan 52 gevorderde amateurkoorzangers de kans om in een concert dit nieuwe werk te zingen, gedirigeerd door de componist zelf. Uit de aanmeldingen zullen worden geselecteerd: 14 sopranen, 14 alten, 12 tenoren en 12 bassen.

 

Over het Christmas Oratorio

Chilcott’s kerstoratorium is een stuk voor vierstemmig koor en solisten: een tenor als de Evangelist, een mezzosopraan als Maria, en een bas in de rol van Simeon. Enkele kleine solopartijen worden gezongen door koorleden. De zang kan worden begeleid door orgel en fluit en eventueel harp, of door orgel en klein orkest.

De inhoud is gebaseerd op het geboorteverhaal van Christus zoals verteld in het Lucas-evangelie. Naast teksten van bekende Engelse dichters zijn in dit verhaal twee liturgische gezangen (Magnificat en Nunc dimittis) opgenomen die deel zijn van de dagelijkse diensten in Gloucester Cathedral, waar de première plaatsvond, en twee vertalingen van het middeleeuwse Duitse lied Es ist ein Ros entsprungen.

Bijzonder is dat het oratorium vier kerstliederen voor samenzang bevat: fraaie nieuwe melodieën die goed in het gehoor liggen en vooraf met het publiek worden geoefend.

De première van Christmas Oratorio op 1 augustus 2019 werd uitgevoerd door de kathedrale koren van Gloucester, Worcester en Hereford en rechtstreeks uitgezonden door BBC Radio 3.

 

Medewerkende musici

 • organist: nog niet bekend;
 • harpist: Yolanda Davids;
 • fluitist: Frieda Jacobowitz;
 • tenor, in de rol van evangelist: nog niet bekend;
 • mezzosopraan, in de rol van Maria: Cora Peeters;
 • bas, in de rol van Simeon: nog niet bekend.

 

 

Over Bob Chilcott

De Engelsman Bob Chilcott is een wereldwijd geliefd koordirigent en componist. De Britse pers noemt hem ‘Een hedendaagse held van de Britse koormuziek’. Na twaalf jaar wereldwijd optreden als lid van het befaamde ensemble The King’s Singers, werd hij in 1997 voltijds componist. Sindsdien heeft hij een groot oeuvre opgebouwd van muziek voor alle soorten koren. Kerstmuziek, op zowel nieuwe als traditionele teksten, behoort tot zijn meest populaire repertoire. Bekende titels zijn Wenceslas, My Perfect Stranger en On Christmas Night. Het Christmas Oratorio (2019) is zijn meest recente grote werk voor de kersttijd.

Chilcott heeft koren gedirigeerd in meer dan 30 landen en gewerkt met duizenden amateurzangers tijdens een reeks zangdagen. Als bladmuziek is zijn werk verkrijgbaar bij Oxford University Press; opnamen door vele vooraanstaande Britse koren en ensembles zijn uitgegeven bij diverse labels (zie bobchilcott.com onder ‘recordings’).

Wat we zelf bij Koorschool Delft mochten ervaren toen Bob in 2018 hier een zangdag leidde: behalve een enorm enthousiaste en inspirerende dirigent is hij gewoon een ongelofelijk leuke en sympathieke man. Het is een feest om onder zijn leiding te zingen.

Informatie en tickets

 

 

 

Locatie

Masterworkshop en concert:

Adelbertkerk aan de Minervaweg 7, 2624 BZ Delft.

Dit is een modern kerkgebouw met comfortabele zitplaatsen, een aangename temperatuur en overal goed zicht op de uitvoerenden. De kerk is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en heeft een rolstoeltoilet.

Klik hier voor meer informatie over de Adelbertkerk

Projectprogramma

Augustus t/m oktober

Zelfstandig instuderen van beide stukken. Op de repetitie is geen tijd om noten te studeren, er wordt van je verwacht dat je elke noot kent, zonder te hoeven leunen op je buur. Let op: de te zingen teksten zijn in het Engels; de voertaal bij repetities en uitvoering is Engels. 

Zaterdag 7 november

 • 10:00-12:45: masterworkshop met Bob Chilcott en pianist;
 • 12:45-14:30: pauze (voor zelf meegebracht lunchpakket in het gebouw, of lunch in overdekt winkelcentrum op 5 minuten loopafstand);
 • 14:30-17:30: vervolg van de workshop, met instrumentalisten en solisten.

Zondag 8 november

 • 13:15: korte repetitie o.l.v. Bob Chilcott;
 • 15:00: concert: uitvoering van Christmas Oratorio voor publiek;
 • drankje na afloop.

Deelnameprijs

Deelname aan dit tweedaagse project kost € 105.

 

Inbegrepen:

 • bladmuziek;
 • 2 dagen zingen o.l.v. Bob Chilcott: masterworkshop en concert;
 • medewerking van instrumentalisten en solisten;
 • koffie en thee in de pauzes.

Aanmelden

Meld je aan als je jezelf herkent in dit profiel:

 • je bent een gevorderde en ervaren koorzanger;
 • je kunt vanaf de bladmuziek je partij zelfstandig instuderen;
 • je kent op 7 november je partij door en door;
 • je weet door zangles, stemvorming en/of ervaring dat je stem dit werk zonder problemen aankan;
 • een Engelstalig werk en een Engelssprekende dirigent vind je geen probleem;
 • je zangervaringen op een rijtje (‘zang-cv’) laten zien dat dit project iets voor jou is;
 • je bent super-enthousiast!

Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier tot 1 augustus.

Let op: graag het aanmeldformulier beknopt (‘telegramstijl’) invullen. Wil je een uitgebreider CV sturen, mail dit dan aanvullend naar info@koorschooldelft.nl.

Uiterlijk 21 augustus ontvang je bericht of je wel of niet bent geselecteerd.

Informatie over betalen en annuleren staat in de mail die je ontvangt na aanmelding, je bevestigingsmail.

Aanmeldformulier


Hoe gaat het verder?

Als je niet wordt geselecteerd, heb je dan interesse om op de reservelijst te staan? Als reserve moet je, tot een bepaalde datum, tijd vrijhouden om voorbereid te kunnen invallen als een koorlid door omstandigheden afhaakt. Details over wederzijdse voorwaarden en afspraken hierover bepalen we in overleg, na 30 juni.

De aanmelding sluit op 1 augustus 2020. Uiterlijk 21 augustus 2020 ontvang je bericht of je wel of niet bent geselecteerd.

Selectie, betaling & annulering

De selectie wordt gemaakt op basis van zang- en koorervaring.

Daarna volgt informatie over overmaking van de betaling. Je inschrijfgeld (€ 105) dient binnen 14 dagen vanaf dat moment ontvangen te zijn door Koorschool Delft. Je inschrijving is definitief zodra het bedrag binnen is.

Annuleren is mogelijk:

Bij afmelding tot 10 september 2020 krijg je het deelnamebedrag (€ 105) terug.
Bij afmelding in de periode 10 t/m 30 september krijg je 50% retour (€52,50).
Vanaf 1 oktober krijg je alleen dan 50% terug als iemand van de reservelijst jou vervangt.
Bij afmelding vanaf 1 november is geen terugbetaling meer mogelijk.

Let op!

Via een automatische e-mail wordt je aanmelding bevestigd. Kijk hiervoor ook in je Spam-box.
Heb je geen bevestiging ontvangen? Laat het weten via info@koorschooldelft.nl.

X