Petra Weijers

Mijn motto is ‘graag zingen gaat vanzelf, goed zingen is een vak’ en dat is eigenlijk ook de kortste samenvatting van mijn eigen verhaal.

Graag zingen deed ik bij wijze van spreken al in de wieg. Als jongvolwassene werd het mij steeds duidelijker dat er bij écht goed zingen nog veel meer komt kijken dan liefde voor muziek en enthousiasme voor zang. Ik besloot van zingen mijn vak te maken. In het jaar 2000 voltooide ik mijn conservatoriumstudie klassieke solozang. Daarna begon ik een eigen lespraktijk in Rotterdam en trad daarnaast regelmatig op als soliste.

Droom

Ook werkte ik een jaar als docente aan de toenmalige Zangschool Zuid-Holland, tegenwoordig Academy of Vocal Arts geheten, kweekplaats van topkinderkoren. Daar ontstond mijn droom om zelf een koorschool te starten, met koorklassen voor kinderen én volwassenen.

Amateurzangers

Want werken met amateurzangers vind ik het leukste wat er is. Door goede coaching, ‘klassiek degelijk’ maar met leuke eigentijdse methoden, kunnen die immers heel veel presteren. Goed zangonderwijs vergroot hun plezier in de muziek enorm, en dáár gaat het mij om!

Koorzang

Dat zangplezier is volgens mij nergens groter dan in een koor, waar samen graag én goed zingen een magische ervaring kan zijn. Koorzangers weten wat ik bedoel!

Naast het geven van individuele zangles, heb ik in de loop der jaren dan ook allerlei koor- en stemvormingsprojecten voor amateurzangers ontwikkeld en uitgevoerd. Zo organiseer en leid ik sinds 2005 jaarlijks een zangvakantie in Oostenrijk.

In 2011 breidde ik mijn lespraktijk uit naar Delft, waar ik in 2015 ook ben komen wonen. Ik leid er ’t Baghijnekoor van de Oud-Katholieke kerk en verzorg hier diverse koorprojecten. De inloop-koorformule, inmiddels een begrip op landgoed Op Hodenpijl te Schipluiden, ben ik gestart in Rotterdam, waar ik tot eind 2015 kamerkoor Collegium Caccini dirigeerde.

Koorschool Delft

Anno 2016 is mijn koorschool een feit. In Delft. Wat mij betreft kan er op het historische Bagijnhof, waar muziek van oudsher een belangrijke rol heeft gespeeld, niet genoeg gezongen worden. Graag en goed!

Merit Verbeij - invaljuf

Merit Verbeij is de invaldocent van de Koorschool Delft.

Zingen, vooral samen, doet zoveel geweldigs met je. Dat zou ik liefst iederéén laten ervaren! Maar kinderen allereerst. Op de beste en leukste manier, want muziekonderwijs is mijn passie.

Zelf begon ik ook al jong met muziek: zang en piano. Na mijn bacherloropleiding aan het Rotterdamse conservatorium Codarts heb ik het masterdiploma Muziekeducatie behaald aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna heb ik mij nog een jaar aan het Kodály Institute in Hongarije verder gespecialiseerd in de muziekpedagogiek volgens de Kodály-methode, voor het diploma Music Pedagogy (2017). Tijdens mijn hele studie deed ik ervaring op in uitgebreide stages en werkend als muziekdocent op scholen. Of het nu is als zangeres, dirigent, of achter de piano, bij koorzang voel ik me helemaal thuis. Dat heb ik ervaren bij o.a. het National Youth Choir of the Netherlands, de Laurenscantorij in Rotterdam, en allerlei kinderkoren en projectkoren, jong en ouder. Elke groep die goed wil (leren) zingen beleeft en bereikt samen iets unieks. Dat is wat het werken met koorklassen ook zo leuk maakt.

Koorschool Delft werkt samen met...