Voor volwassenen

Het hele jaar door organiseert Koorschool Delft verschillende workshops, groepscursussen, koorprojecten en koordagen voor volwassenen met of zonder zangervaring.

Twijfelt u of een activiteit geschikt is voor u, of heeft u specifieke vragen over uw stem of niveau, neem dan contact op.

Koorschool Delft verzorgt ook workshops op maat, voor koren en bedrijven. Neem contact op voor al uw vragen en wensen.

Liever privéles? Daarvoor kunt u terecht bij Zanglespraktijk GoedZingen.

Workshops met David Hurley (Engelstalig)

foto van David Hurley

Na zijn succesvolle workshops de afgelopen maanden, komt David Hurley op veler verzoek op reguliere basis naar Delft. Het zingen in falset (kopstem) voor mannen heeft een terugkerend vervolg gekregen: het falsetkoor. En voor koren en ensembles is de Master Workshop. David Hurley zong meer dan 25 jaar bij het wereldwijd immens populaire mannensextet The King’s Singers uit Groot-Brittannië. Een zanggroep met een breder repertoire in alle mogelijk genres is nauwelijks denkbaar. Onlangs gaf David een jongere collega de kans zijn plek bij de King Singer’s in te nemen. Als docent richt hij zich nu volledig op het doorgeven van zijn fenomenale kennis en ervaring.

Master Workshop voor koren en ensembles

In deze workshop coacht David Hurley je koor, waarbij het koor zelf stukken kiest om aan te werken (liefst a capella werken). Je koor is bovendien welkom om als toehoorders aanwezig te zijn bij de andere koren die les krijgen op dezelfde dag.

 • Zondag 11 februari 2018, 13:00-17.30: plaats voor 2 koren: volgeboekt
 • Zaterdag 26 mei 2018, 14:00-16:00: plaats voor 1 koor: volgeboekt
 • Zondag 27 mei 2018, 13:00-17:30: plaats voor 2 koren: volgeboekt
 • Zaterdag 22 september 2018, 14:00-16:00: plaats voor 1 koor volgeboekt
 • Zondag 23 september 2018, 13:00-17:30: plaats voor 2 koren
 • Zaterdag 17 november 2018, 14:00-16:00: plaats voor 1 koor
 • Zondag 18 november 2018, 13:00-17:30: plaats voor 2 koren
 • Bagijnhof 21, Delft
 • Deelname: € 515 per koor, inclusief koffie/thee/water. Maximaal aantal zangers per koor: 45.
 • De voertaal is Engels.
 • Opgave: via het aanmeldformulier Klik hier

Man en Kopstem: Falsetkoor één plaats vrij

Meerstemmig falsetkoor.

Na de succesvolle eerste mannenworkshop op 10 juni 2017 is in november het falsetkoor gestart: een uniek koor, alleen voor tenoren, baritons en bassen die meerstemmig in falset zingen. David Hurley coacht de heren die het gebruik van de hoogste regionen van hun stem echt goed willen beheersen. Het koor repeteert één keer per kwartaal en bestaat uit 24 mannen.

 • Zaterdag 18 november 2017, 10:00-13:00, voor mannen (1e repetitie)
 • Zaterdag 10 februari 2018, 10:00-13:00, voor mannen
 • Zaterdag 26 mei 2018, 10:00-13:00, voor mannen
 • Zaterdag 22 september 2018, 10:00-13:00, voor mannen
 • Zaterdag 17 november 2018, 10:00-13:00, voor mannen
 • Het falsetkoor zal ook een concert geven, datum nader te plannen.
 • Bagijnhof 21, Delft
 • Deelname: € 42 per persoon per repetitie, inclusief koffie/thee/water, bladmuziek. Minimaal 15, maximaal 24 zangers.
 • Van de deelnemers wordt verwacht dat ze thuis tijd besteden aan het instuderen van hun partij.
 • De voertaal is Engels. Koorschool Delft zorgt voor aanvullende informatie vooraf, zodat betekenis en uitspraak van liedteksten in het Engels of andere vreemde talen geen problemen opleveren.
 • Opgave: via het aanmeldformulier

Privéles van David Hurley

Je kunt ook privéles krijgen van David (45 minuten per persoon). Je kunt je opgeven voor september en november. Stuur mail voor meer informatie en aanmelding.

Free UP & Play: omgaan met stress op het podium

foto van Mieke Wouters

Spreken, musiceren, zingen of dansen voor publiek kan meer stress oproepen dan we willen. 'Free UP & Play’ gelooft dat het mogelijk is om onbekommerd en vrij op het podium te staan. Iedereen is op elk moment in staat zijn volle potentieel te benutten. Mieke Wouters is ervaringsdeskundige wat stress op het podium betreft en heeft een heel eigen manier ontwikkeld om er mee om te gaan. De methode is geen symptoombestrijding en bestaat niet in het aanleren van technieken of strategieën. Gevoelens als plankenkoorts kun je niet “overwinnen”. Je kan er wel op een doeltreffende manier mee leren omgaan, een manier die gebaseerd is op de intelligentie van ons eigen lichaam. Als je contact maakt met je gevoelens en bewust wordt van de onderliggende behoeftes, hef je blokkades op. Je energie kan weer vrij stromen zodat je vol vertrouwen op het podium staat. Mieke Wouters leert je de stress te hanteren.

Tijdens deze trainingsdag maak je grondig kennis met het concept “Stay & Play – Free UP & Play”. Je leert de 4 bouwstenen: waarneming, gevoel, behoefte en verzoek. We oefenen deze gezamenlijk en gaan daarna aan de slag met eigen concrete situaties. We doorlopen het stappenplan (met de 4 bouwstenen) waardoor je ervaart hoe bevrijdend het is om in verbinding te zijn met het wezenlijke in jezelf. Dit alles gebeurt met veel zorg in een veilig en sereen kader. In deze workshop wordt niet gezongen, ook niet-zangers zijn van harte welkom!

 • Zaterdag 6 oktober 2018, 10:00-17:00
 • Bagijnhof 21, Delft
 • Minimaal 8, maximaal 12 deelnemers
 • Deelname € 92 per persoon, inclusief koffie/thee/water, eigen lunch meenemen, syllabus
 • Opgave: via het aanmeldformulier

Zingen en dirigeren met Peter Dijkstra

foto van Peter Dijkstra

Topdirigent Peter Dijkstra verzorgt twee avonden voor gevorderde koren en hun dirigenten op woensdag 10 en donderdag 11 oktober 2018. Zowel koor als dirigent worden gedurende één avond gecoacht aan de hand van een keuze uit hun repertoire. Op beide avonden zijn andere koren, dirigenten, individuele zangers en andere geïnteresseerden welkom als publiek.

Peter Dijkstra studeerde koor- en orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Keulen en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude. Hij is een veelgevraagd dirigent in binnen- en buitenland bij gerenommeerde professionele koren en orkesten. Dijkstra zet zich speciaal in voor de verbinding tussen de professionele muziekpraktijk en de amateurwereld. Hij werkt graag met amateurensembles, en is artistiek leider van vocaal ensemble MUSA en vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents. Daarnaast zet hij zich in voor de jonge generatie dirigenten en geeft regelmatig masterclasses. Koorschool Delft is zeer vereerd dat Peter Dijkstra tijd in zijn drukke agenda heeft gemaakt voor twee workshops.

Inmiddels zijn de koren geselecteerd.

 • woensdag 10 oktober 2018, 20:00-22:00 uur: Capelle Vocale Leiden
 • donderdag 11 oktober 2018, 20:00-22:00 uur: Huygens Vocaal Ensemble
 • Bagijnhof 21, Delft

Info voor publiek:

 • Zaal open: 19:30 uur
 • Toegang: € 19 per avond; studenten € 13.
 • Kaarten voor het bijwonen van de beide workshops zijn te koop via deze link.

Kerstmuziek zingen met Bob Chilcott: weekend 1-2 december 2018

foto van Bob Chilcott

Dé maand van de kerstmuziek begint dit jaar bij Koorschool Delft met een fantastisch weekend: Bob Chilcott komt zijn eigen werk dirigeren.

Veel van Chilcott’s composities zijn wereldwijd geliefd bij amateurkoren, niet alleen omdat ze prachtig klinken, maar ook omdat het zingen ervan zo’n heerlijke ervaring is. Chilcott verstaat de kunst om muziek te schrijven die een koor uitdaagt om te schitteren, maar geen zangtechnische eisen stelt die slechts voor professionele zangers haalbaar zijn. Zelf zong Chilcott van jongs af aan op het hoogste niveau van de Britse koorcultuur, als koorknaap en student in het koor van King’s College Cambridge. Later toerde hij 12 jaar lang de wereld rond met het illustere mannensextet The King’s Singers. Sinds 1997 is Chilcott voltijds componist. Inmiddels heeft hij een groot oeuvre opgebouwd voor koorbezettingen in alle soorten en maten. Als dirigent werkte en werkt hij met zangers en koren in ruim dertig landen. (Informatie over uitgebrachte opnamen van Chilcott’s composities is te vinden op de site van Bob Chilcott, onder de knop RECORDINGS.)

We zijn zeer vereerd om Bob Chilcott voor het eerst in Delft te gast te hebben. Drie doelgroepen kunnen hier van zijn muziek en vakmanschap genieten:

 • alle soorten amateurkoorzangers, meer of minder ervaren, zijn welkom zich op te geven voor de workshop Come and Sing: Bob Chilcott’s Christmas Carols;
 • gevorderde amateurkoorzangers kunnen zich aanmelden voor selectie als koorlid voor 2 optredens: Concert: Kerstmuziek van en met Bob Chilcott;
 • Luisteraars zijn welkom bij een van de twee zondagmiddagconcerten: Concert: Kerstmuziek van en met Bob Chilcott. Kaarten zijn vanaf 1 oktober 2018 te koop.

Lees hieronder verder voor meer informatie per onderdeel.

Come and Sing: Bob Chillcot’s Christmas Carols

Deze Come and Sing workshop naar Brits model is een informele en vrolijke activiteit geschikt voor elke enthousiaste koorzanger die graag kerstliederen van Chilcott wil (leren) zingen. Op zijn eigen innemende wijze zal Chilcott de deelnemers samensmeden tot een groot koor (maximaal 200 zangers) om bijna drie uur lang mee aan de slag te gaan. Hij maakt voor deze workshop een keuze uit Bob Chilcotts Carols 1 en The Nine Gifts. Hoeveel carols we gaan zingen, en welke, blijft een verrassing. Vanwege de vaste werkwijze van Chilcott kunnen we daar nog niets over zeggen. Hij bepaalt ter plekke wat hij het meest geschikt vindt om te doen met de groep die hij op dat moment voor zijn neus heeft. Het kan dus zijn dat u vlot kennismaakt met een heel rijtje carols; het kan ook zijn dat Chilcott er slechts enkele kiest om wat dieper op in te gaan. Maar in elk geval is de complete bladmuziek die bij deze workshop hoort een mooi bezit, want de ervaring leert dat wie eenmaal kennis maakt met deze carols, ze ook allemaal wil gaan zingen. Het is niet nodig de liederen van tevoren te bestuderen en de bladmuziek wordt dan ook ter plekke uitgedeeld.

De liederen worden begeleid op de piano door Christo Lelie.

Let op: de voertaal op deze ochtend is Engels. Van de liedteksten zijn (samenvattende) Nederlandse vertalingen beschikbaar.

We zingen in een modern kerkgebouw met comfortabele zitplaatsen, een aangename temperatuur en overal goed zicht op de dirigent. De kerk is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en heeft een rolstoeltoilet.

Na afloop is er gelegenheid om Bob Chilcott even persoonlijk te groeten, bladmuziek door hem te laten signeren of een foto te maken.

 • Voor wie? Alle stemsoorten, alle niveaus (max. 200 zangers).
 • Wanneer? Zaterdag 1 december 2018, 10:00 tot 13:00, met een pauze van 20 minuten. Kerk open vanaf 9:30.
 • Waar? Adelbertkerk, Minervaweg 7, 2624 BZ Delft; voor de route zie deze pagina. De Adelbertkerk is met zowel per auto als openbaar vervoer goed bereikbaar. Vanaf station Delft korte rit met tram of bus; vanaf station Delft-Zuid 13 minuten lopen via één rechte weg. Gratis parkeren in de omliggende straten of op het naastgelegen Minervaplein.
 • Wat kost het? De prijs per deelnemer is €35. Dit is inclusief aankoop van een eigen exemplaar van alle originele bladmuziek, koffie/thee bij ontvangst en water in de pauze (maar neem zelf liefst een flesje water mee). (Tip voor de lunch na afloop: op enkele minuten loopafstand ligt het overdekte winkelcentrum In De Hoven Passage, met diverse restaurantjes, bakkers, supermarkten, en – aan de overkant – Albert Heijn XL).
 • Aanmelden en betalen via deze link. Na ontvangst van betaling wordt het toegangsbewijs (elektronisch ticket) per mail verzonden. De inschrijftermijn sluit 1 november 2018.
 • Voor deelnemers jonger dan 18 jaar is toestemming van de ouders/verzorgers vereist: stuur in dat geval even een e-mail (info@koorschooldelft.nl) alvorens je aan te melden.

Concert: Kerstmuziek van en met Bob Chilcott

Een project voor gevorderde zangers: master workshop plus twee optredens.

Dit project biedt aan 36 gevorderde amateurkoorzangers de kans om eigentijdse koorstukken van Bob Chilcott te repeteren én uit te voeren onder leiding van de componist zelf. Het gaat om drie koorwerken voor de kersttijd, die twee keer op dezelfde middag in een concert voor publiek worden gezongen. (Ter aanvulling komen er enkele instrumentale stukken en een zangsolo op het concertprogramma, ook afkomstig uit de Britse kerstmuziekcultuur.).

Uit de aanmeldingen zullen worden geselecteerd: 10 sopranen, 10 alten, 8 tenoren en 8 bassen. Zij studeren de stukken thuis zelf in. Op de zaterdag en op zondagochtend repeteren ze als koor met de instrumentalisten in een master workshop. Voertaal tijdens de workshop is Engels.

De drie koorwerken van Bob Chilcott die worden uitgevoerd zijn: Gloria (2016), My Perfect Stranger (2017) en Gifts for the Child of Winter (2014). Gloria, op traditionele Latijnse tekst, is een vreugdevol en uitbundig stuk vol levendige ritmes. In My Perfect Stranger, begeleid op harp, zingt het koor een bijzondere en boeiende ‘gedramatiseerde’ hervertelling van het kerstverhaal door de hedendaagse schrijver en dichter Kevin Crossley-Holland. Gifts for the Child of Winter is een carol in meditatieve sfeer voor koor en tenorsolist, waarvoor de tekst speciaal werd geschreven door dichter Charles Bennett.

Qua noten instuderen en zangtechniek is deze muziek niet bijzonder moeilijk. Maar we gaan wel keihard aan de slag met interpretatie, dynamiek, perfecte afwerking, en het streven naar een prachtige koorklank. Dat betekent dat van de zangers wordt gevraagd dat ze met uiterste concentratie alle instructies op deze gebieden direct goed kunnen toepassen, ook onder de spanning van het optreden.

Meld je aan als je jezelf herkent in dit profiel:

 • je bent een goede en ervaren amateurkoorzanger van kamerkoor-niveau (dus geen beroepszanger of conservatoriumstudent) vanaf 18 jaar;
 • je bent de laatste jaren aantoonbaar (via link naar een filmpje of geluidsopname) lid van een koor waarin elke stem goed moet zijn, en hebt ervaring met optreden;
 • je kunt vanaf bladmuziek je partij van alle stukken zelfstandig instuderen;
 • je kent op 1 december je partij (noten en tekst!) door en door;
 • je weet door zangles, stemvorming en/of ervaring dat je stem deze stukken zonder problemen aankan;
 • het uitspreken en zingen van Engelse liedteksten gaat je goed af:
 • een Engelssprekende dirigent is geen probleem voor je;
 • je zangervaringen op een rijtje (kort ‘zang-cv’) laten zien dat deze master workshop iets voor jou is;
 • je bent super-enthousiast!

Medewerkende musici

 • Bas van Houte, repetitor
 • Jeroen de Ridder, piano en orgel
 • Yolanda Davids, harp
 • André Betsema, tenor

Tijdschema voor deelnemers

 • Oktober - november: zelfstandig instuderen van drie koorwerken. Op de repetitie is geen tijd om noten te studeren. Dus er wordt van je verwacht dat je elke noot en elk woord kent, zonder te hoeven leunen op je buur.

Zaterdag 1 december:

 • 10:00-12:00: repetitie met pianist o.l.v. repetitor
 • 12:00-14:15: pauze (voor een eigen lunchpakket of lunch in het centrum van Delft op korte loopafstand)
 • 14:30-17:30: master workshop: repeteren o.l.v. Bob Chilcott, met instrumentalisten en solist

Zondag 2 december:

 • 13:00: korte repetitie o.l.v. Bob Chilcott
 • 14:30: concert 1
 • 16:15: concert 2

Waar? Master workshop en concerten zijn beide in de fraaie schuilkerk aan het Bagijnhof 21 in Delft.

Wat kost het? Deelname aan dit tweedaagse programma kost € 105 (inbegrepen: bladmuziek; repetitie o.l.v. repetitor; master workshop en 2 concerten o.l.v. Bob Chilcott; medewerking van instrumentalisten en solist; koffie en thee in de pauzes).

Aanmelden

De aanmeldingen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Je kunt je tot uiterlijk 21 september a.s. via het speciale aanmeldformulier opgeven. Uiterlijk 30 september ontvang je bericht of je wel of niet bent geselecteerd. Let op: graag het aanmeldformulier beknopt (in telegramstijl) invullen. De ruimte is beperkt! Wil je een uitgebreider CV sturen dan op het formulier past, mail dit dan aanvullend naar info@koorschooldelft.nl. Informatie over betalen en annuleren staat op het aanmeldformulier.

Concert: Kerstmuziek van en met Bob Chilcott

Informatie voor luisteraars

Op zondagmiddag 2 december dirigeert Bob Chilcott drie van zijn kerstcomposities voor koor in de sfeervolle Oud-katholieke schuilkerk aan het Bagijnhof in Delft. Er wordt gezongen door een projectkoor dat bestaat uit 36 geselecteerde amateurzangers. Programma: Gloria (2016), My Perfect Stranger (2017) en Gifts for the Child of Winter (2014), en enkele stukken van componisten uit het verleden van de Britse kerstmuziektraditie. Met tenor André Betsema, Jeroen de Ridder op piano en orgel en Yolande Davids op harp.

 • Zondag 2 december 2018, twee concerten: om 14:30 en 16:15
 • Oud-katholieke kerk, Bagijnhof 21, Delft
 • Informatie over kaartverkoop: op deze plek, vanaf 1 oktober 2018.

Inloopkoor

Gewoon binnenlopen en even lekker ontspannen zingen, voor iedereen die houdt van informele samenzang. We zingen bekende en minder bekende liederen uit de klassieke muziek en volksmuziek met uitstapjes naar de lichte muziek. Zangervaring of noten lezen is niet nodig, want de liederen worden voorgezongen en door de pianist voorgespeeld. Sopraan, alt, tenor, bas of ‘weet nog niet’, we zorgen dat iedereen een prettige plek vindt en de ervaring leert dat mensen in de ongedwongen sfeer van een inloopkoor beter en makkelijker zingen dan ze van zichzelf hadden verwacht.

Kerst-Inloopkoor

Kom in de sfeer in de kersteditie van het Inloopkoor.

 • Zondag 9 december 2018, 15:00 – 16:45
 • Op Hodenpijl (de Kerk) te Schipluiden
 • Toegang vrij (vrijwillige bijdrage na afloop)